Vegas Render Cursus deel 3

Uitleg PAL instellingen voor montage en export
Gesloten
Gebruikersavatar
3POINT
Moderator
Berichten: 3426
Lid geworden op: 18 mei 2010, 18:25
Locatie: Würselen, Duitsland

Vegas Render Cursus deel 3

Bericht door 3POINT »

Inleiding

Omdat het terugschrijven van een montage naar een camera ten behoeve van archivering, sinds de intrede van bandloze cameras en goedkope geheugenopslag op externe harde schijven, eigenlijk niet meer toegepast wordt, slaan we deze mogelijkheid van de renderwizzard maar over.
Daarom wil ik, in dit laatste deel, het vooral hebben over het renderen van je montage naar een bestand dat op je harde schijf opgeslagen wordt, waarbij het bestand als projectarchivering, maar ook als bestand geschikt voor het uploaden naar internet en afspelen mbv. van pc of mediaspeler op je HDTV, dienen kan.

Opslaan/renderen naar harde schijf

Kiezen we in MS in de Make Movie wizzard voor de laatste mogelijkheid, "Save it to my hard drive" (of in VPro de Render-as knop), dan komen we terecht in het "renderbos". (zie afb.)
12.1.jpg
LET OP: In de nieuwe Make Movie wizzard van MS13, waar Sony tracht het renderproces te vereenvoudigen (helaas nog niet werkzaam voor PAL) moet via een extra scherm (zie de volgende afb.) een keuze gemaakt worden om bij de rendertemplates te komen.
Als je op de knop "Advanced Options" klikt kom je uit bij een iets gewijzigd scherm t.o.v. de verder onderstaande, maar met dezelfde opties.
1.jpg
In dit "bos" waarin alle codecs en de daarbij behorende rendertemplates "overzichtelijk" gerangschikt staan, verdwalen beginners en minder gevorderden echter meestal meteen. Hier staan zelfs rendertemplates en uitvoermogelijkheden die je niet meteen verwacht in een videomontage, zo is het bv. mogelijk om je videoproject in losse beeldbestanden te renderen of om alleen de audio ervan te renderen. Verder zijn er een hoop rendertemplates die je in "onze" PAL-wereld nooit nodig zult hebben.
Gelukkig kun je het allemaal een heel stuk overzichtelijker maken door de getoonde rendertemplates te filteren. Dus alleen die renderplates tonen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld alleen die rendertemplates tonen, die overeenkomen met je projectinstellingen of alleen die rendertemplates die je vaker gebruikt, zg. favoriete templates.
Het aanzetten van deze twee hoofdfilters gebeurt door een vinkje te plaatsen in het desbetreffende vakje (zie afb.)
12.3.jpg
Kies je voor het tonen van alleen favoriete templates, dan moet je natuurlijk wel van te voren te kennen geven welke templates jouw favorieten zijn. Dit doe je door eenmalig op het sterretje voor de naam van je favoriete template te klikken. Bij activatie wordt het sterretje dan "geel" ingekleurd.(zie afb.)
12.4.jpg
Wanneer je nu "Show favorites only" activeert verdwijnt het hele "bos" en worden alleen maar nog je favoriete "bomen" getoond.(zie afb.)
12.5.jpg
Een andere mogelijkheid om het "bos" te decimeren, is het "Match project settings" filter. Hierbij worden alleen die rendertemplates getoond die exact voldoen aan de instellingen van je project. De rendertemplates die voldoen aan de projectinstellingen worden altijd al gekenmerkt door een "=" teken voor de template naam.
Het instellen van dit filter kun je nog verder "fine-tunen" door via de "More filter options" alleen rendertemplates die voldoen aan bepaalde eigenschappen, te tonen, bv. alleen die rendertemplates die dezelfde frame rate als je project hebben, hierbij vallen dan meteen alle niet PAL (dus NTSC) templates weg. (zie volgende afb.).
12.6.jpg
12.7.jpg
Let wel, er worden dan ook templates getoond, die een andere resolutie, dan wel andere PAR of andere field order hebben, wat soms ook nodig kan zijn, wanneer je bv een HDproject naar een lage resolutie versie voor bv. Internet wilt renderen. De templates die volledig overeenkomen met je project worden echter ook hier weer van een "=" teken voorzien.

Persoonlijk vind ik de optie van het tonen van alleen favoriete rendertemplates de meest ideale, zo krijg je meteen een overzicht van alle templates die je nodig hebt en/of die je vaak gebruikt. Een "=" teken voor het template geeft altijd aan dat het template conform de projectinstellingen is.

Ondanks de vele mogelijkheden van de aanwezige rendertemplates zijn er toch nog situaties waarin deze niet precies aan onze behoefte voldoen. Maw. zouden we graag een rendertemplate willen hebben dat precies op onze behoefte is afgesteld. Ook hierin voorziet MS en Vpro. We kunnen via "Customize Template...", een bestaand rendertemplate compleet veranderen en vervolgens onder een eigen naam opslaan (zie afb.).
12.8.jpg
Bestaande MS en VPro templates kunnen (gelukkig) niet overschreven of gewist worden.

Meestal willen we alleen de beeldkwaliteit van het render resultaat bepalen/veranderen, dit kan meestal eenvoudig door de bitrates van die rendertemplate te verhogen/verlagen, waarbij de grenzen waarin dat mogelijk is, door de Codec meestal voorgeschreven wordt. Desondanks biedt deze mogelijkheid het gevaar dat er templates gemaakt kunnen worden die niet conform de videonormen zijn of die daardoor zelfs een crash bij het renderen kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk, de parameters van rendertemplates pas te veranderen, wanneer er een gedegen kennis over aanwezig is.

Renderen met de populaire H.264 codec

Met de opkomst van internet, mediaspelers en "smart" HDTV's met USB afspeelmogelijkheid, worden DVD's en Bluray's steeds minder gebruikt voor de uitvoer en verspreiding van onze filmprojecten. Mediaspelers met Terrabytes aan opslagruimte en HDTV's met internet connectie en/of USB afspeelmogelijkheid, worden steeds populairder. De populaire H.264 codec (met de extensie .mp4) wordt hierbij het meest toegepast.
Ook MS en VPro hebben deze codec aan boord, is zelfs "dubbel" aanwezig, in de vorm van een Mainconcept AVC/AAC en een Sony AVC/MVC versie. Beide codecs zijn in staat om snel en kwalitatief zeer goede renders te maken. Het grote verschil zit misschien meer in de toepassing, met Mainconcept kunnen hogere bitrates en 2-pass rendering toegepast worden, wat echter zeer ten koste van rendersnelheid gaat. Met de Sony codec kun je zeer snel een zeer goed resultaat behalen tot fullHD toe en is dezelfde codec die ook voor AVCHD gebruikt wordt (en is daarom mijn persoonlijke favoriet). Welke codec je ook neemt de resultaten zijn van beide codecs kwalitatief hoogwaardig.
Beide codecs, zowel Mainconcept AVC/AAC en Sony AVC/MVC hebben het nadeel dat de al aanwezige rendertemplates helemaal nog niet inspelen op de toepassingen internet, mediaspelers en HDTV's en hoofdzakelijk voor amerikaanse producten als Apple iPad/iPod, Sony Tablets of AVCHD archivering dienen.

Dit was voor ons (3POINT en Marten) het sein om speciaal voor onze leden een verzameling rendertemplates te maken voor deze codecs, die eenvoudig op de PC's van de leden te installeren zijn en die dus speciaal voor deze nieuwe toepassingen in te zetten zijn.
Ze laten je de meest uiteenlopende projecten mbv van deze codecs renderen, zonder dat daar uitgebreide kennis voor het instellen van deze codecs voor nodig is.

3POINT heeft de templates voor de Sony codec samengesteld/getest en Marten die voor de Mainconcept codec.

De rendertemplates zijn voor elke codec apart te downloaden via onderstaande zipbestanden.
avc-sony SVV rendertemplates.zip
AVC-Mainconcept SVV rendertemplates.zip
Het betreffende zipbestand moet vervolgens in de desbetreffende rendertemplate folder op je montage pc uitgepakt worden. Deze folder is zowel voor MS als Vpro hetzelfde, de templates zijn dus ook zowel in MS als Vpro oproep/bruikbaar. De Render Template folder bevindt zich op je systeemschijf, meestal de C-schijf dus, onder Users/user/Appdata/Roaming/Sony/Render Templates.
12.9.jpg
LET-OP: deze folders zijn alleen maar zichtbaar als je "Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven " in Configuratiescherm/Mapopties/Weergave geactiveerd hebt.
Mapopties zijn beschikbaar wanneer het Configuratiescherm met "kleine pictogrammen" of via de startknop wordt weergegeven.

Voor elke codec bevindt zich hier een subfolder waarin de zelfgemaakte rendertemplates opgeslagen worden, respectievelijk de avc-mc en avc-sony folder.
Mocht je één van deze of beide folders niet zien, dan is het zaak om even zelf met Sony AVC en/of MC AVC een (fake)template op te slaan, waarbij deze mappen wel worden aangemaakt door het programma.
Na het uitpakken in de betreffende sub-folder(s), heb je dus 13 of zelfs 26 nieuwe rendertemplates ter beschikking nadat je het programma opnieuw hebt gestart.

De rendertemplates zijn daarna toegankelijk vanuit MS en Vpro en wanneer je ze tot je favorieten maakt krijg je onderstaande keuzemogelijkheden.
12.10.jpg
Voor beide codecs geldt, dat de rendertemplates onder te verdelen zijn in "i"nterlaced en "p"rogressive templates. Waarbij het het uiteindelijke doel bepaalt of je een "i" dan wel "p" template neemt. Mits je geen moderne AVCHD-1080p50 filmende camera hebt of niet een diashow met fotos aan het maken bent, zijn je bronbestanden altijd "i"nterlaced en dienen dus bij voorkeur ook als "i" gerenderd te worden. Echter internet (en sommige HDTV's met USB aansluiting) accepteren slechts "p" mp4 bestanden. Het is dus even testen wat je toestel slikt, wordt "i" niet geaccepteerd, zul je een dus een "p" rendertemplate moeten nemen (voor internet dus in iedergeval altijd een "p" template).
Andersom kan ook, niet elke HDTV kan 1080p50 bestanden afspelen, een alternatief zou dan, indien "i" wel geaccepteerd wordt, te renderen naar 1080i50, of indien niet 1080p25. Soms is in dit geval ook het downconverteren naar 720p50 een optie. Al deze rendermogelijkheden zijn als rendertemplates voor beide codecs toegevoegd.
Ook hebben we speciaal voor diegene die nog werken met (H)DV de benodigde rendertemplates toegevoegd, zodat ook oudere (bv ook gedigitaliseerde analoge opnamen) eenvoudig gearchiveerd of voor internet/pc/mediaplayer/HDTV naar mp4 gerenderd kunnen worden. Alhoewel ik persoonlijk voor deze gevallen, de mpeg2 versie nog niet helemaal afgeschreven heb.

Opm.1
De templates zijn gemaakt in de laatste versie van het programma en worden weergegeven in alle , ook eerdere, versies van zowel Vegas Pro als Vegas Movie Studio.
Omdat in de loop van de verschillende versies de mogelijkheden van de codecs worden en zijn gewijzigd, geeft dat soms andere waardes bij verschillende instelopties, bv. de bitrate.
Dat uit zich het duidelijkst bij de bitrates van vooral Mainconcept, maar ook de framerate in VPro10 kan bv. bij de Sony codec zomaar van 50 naar 25 wijzigen.
Het verdient aanbeveling voor gebruikers, die niet de laatste versie van het programma gebruiken, bij een eerste gebruik de waardes even te controleren via "Customize" .

Opm. 2
De gemiddeld aangegeven bitrate bij Mainconcept AVC wordt alleen gehaald wanneer de optie "2-pass" handmatig wordt ingegeven via "Customize.
Omdat die optie een dubbele rendertijd geeft hebben we dat in de standaards weggelaten.
Dit weglaten heeft tot gevolg dat de gerenderde bitrate (aanmerkelijk) hoger kan zijn dan de aangegeven gemiddelde bitrate en het bestand dus ook navenant groter wordt. Het "2-pass renderen is dus vooral gedacht om een vooraf beoogde bestandsgrootte exact te behalen, waarbij de kwaliteit dan maximaal is voor die grootte. Dus niet om algemeen een betere kwaliteit te behalen.

Opm. 3
De bitrate aangeven bij Sony AVC is, in tegenstelling tot die van Mainconcept AVC waar de gemiddelde en de maximale bitrate ingesteld kan worden, alleen de maximale bitrate. De uiteindelijke gemiddelde bitrate waarmee Sony AVC rendert, wordt door de codec zelf bepaalt en is ook afhankelijk van de complexiteit van het gerenderde videobeeld.

Opm. 4
De door ons gehanteerde bitrates zijn te interpreteren als een soort standaard bitrates, waarbij bestandsgrootte en zeer goede beeldkwaliteit op elkaar afgestemd zijn. Ze leveren dus niet de maximaal haalbare kwaliteit. Iedereen is vrij, om voor zich zelf, nog verder aan de templates te sleutelen.

Voor het testen en bepalen van de bitrates van onze rendertemplates hebben we veelvuldig gebruik gemaakt van het progje Media info. http://mediaarea.net/nl/MediaInfo
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
3POINT, Theo Houben

Recware: DJI Osmo Pocket, GoPro Hero7Black, Panasonic FZ300/HCX909, Sony PXW-X160
Software: VPro365+Vegasaur, VMSP17, PD365
Hardware: i9 10900k,32GB,RTX2080super
Playware: Samsung Qled QE65Q6FN, Philips 55PFL7108

Gesloten