Vegas Render Cursus deel 2

Uitleg PAL instellingen voor montage en export
Gesloten
Gebruikersavatar
3POINT
Moderator
Berichten: 3436
Lid geworden op: 18 mei 2010, 18:25
Locatie: Würselen, Duitsland

Vegas Render Cursus deel 2

Bericht door 3POINT »

Inleiding

In deel 1 van deze rendercursus hebben we gezien hebben hoe we ons videoproject optimaal instellen op het formaat/resolutie van onze bronbestanden of op het formaat/resolutie van ons doel. Daarna hebben we (waarschijnlijk) naar eigen inzicht en creativiteit door middel van het trimmen van events, toevoegen van effecten, overgangen, titels, muziek en voice-over's enz. een video montage gemaakt.
Voor hulp daarbij en vele andere tips verwijzen we graag naar de tot nu toe meer dan 50 tips en artikelen in VIDEO BEWERKEN en onze Nederlands gesproken INSTRUCTIE VIDEO's.
Na de montage willen we natuurlijk ons project graag aan de buitenwereld presenteren via:

Make Movie

Dit presenteren kan op verschillende manieren en is ondanks de wizard, die daarbij moet helpen, niet voor iedereen meteen duidelijk. Het starten van deze wizard gebeurt door in VMS op het icoontje Make Movie te klikken op de werkbalk of in het Project menu op het Make Movie icoontje. De gevorderde keuze van Render As, de enige mogelijkheid die VPro bezit, behandelen we in het volgende deel van deze cursus.
Untitled 1.jpg
Untitled 1a.jpg
We krijgen vervolgens het volgende scherm met de vraag wat we willen doen met onze film.
Untitled 2.jpg
Hier moeten we dus een keuze maken:
- willen we onze film bv publiceren op Youtube,
- Online delen,
- er een DVD of Blu-ray disc van branden,
- archiveren naar onze camera of
- toch liever archiveren naar onze harde schijf.
Deze laatste keuze mogelijkheid, die voorheen in eerdere versies van VMS ongelukkigerwijze de eerste keuze mogelijkheid was, geeft de meeste problemen, omdat onervaren gebruikers meestal nog steeds deze mogelijkheid als eerste kiezen, om vervolgens in het woud van codecs en rendertemplates terecht te komen waar je inderdaad zeer gemakkelijk door de bomen het bos niet meer ziet, lees: de weg kwijt raakt.
Meestal hoef je helemaal niet dit woud te betreden en wanneer wel, willen we je hier laten zien hoe je eenvoudig de in de weg staande bomen kapt en eventueel je eigen bomen plant, maar hierover later meer. . .

Met de eerste twee export mogelijkheden (publiceren op Youtube of Online delen ) heb ikzelf weinig of geen ervaring mee (jij misschien?).

Uploaden naar Youtube

Voor het uploaden naar Youtube heb je natuurlijk wel een geldig Youtube-account nodig.
13.4.jpg
Na het invullen van de accountgegevens kun je er nog voor de kwaliteit kiezen en of je filmpje publiekelijk of alleen privé toegankelijk is. Mits alle velden zijn ingevuld en er een internetverbinding aanwezig is, wordt de upload toets actief en kan aangeklikt worden, waarna de upload begint. Afhankelijk van de lengte en kwaliteit van de upload kan dit even duren. Ook is het mogelijk om zelf een bestand, bij voorkeur mp4, te maken en dit zelf te uploaden, hierover later meer.

Online delen

Met de volgende export mogelijkheid, Online delen, heb ik geen ervaring, dus sla ik deze maar even over. (misschien dat jij dit kunt aanvullen?)

Branden op DVD of Blu-ray schijf

De derde mogelijkheid zal waarschijnlijk nu nog de meest voorkomende exportmogelijkheid zijn, namelijk het videoproject branden op een schijf om deze vervolgens mbv. een DVD of Blu-ray disc speler te vertonen.
Als we deze derde mogelijkheid kiezen komen we terecht in het volgende sub-keuze menu.
DVD1.jpg
Hier kunnen we nu kiezen tussen twee soorten schijven, DVD en Blu-ray, met de opties "met" of "zonder" menu.

De opties "zonder" menu zijn ideaal wanneer je je videoproject snel zonder verdere poespas en kennis op een overeenkomstige schijf wilt branden, ook ideaal wanneer je je montage bv. snel op je TV wilt beoordelen voordat je een uiteindelijke schijf met menu's gaat compileren.

DVD

De eerste mogelijkheid DVD (zonder menu) is dus ideaal om snel een DVD rechtstreeks vanaf de tijdlijn van VMS te branden, deze optie zit trouwens ook in VPro maar is daar alleen oproepbaar via Tools/Burn Disc/DVD.
Er wordt bij deze optie, automatisch en afhankelijk van de projectinstellingen een DVD gebrand met de juiste PAR (4:3 of 16:9) en videonorm (PAL of NTSC) in een DVD conform Mpeg2 videoformaat, waarbij het verder niet uitmaakt of het nu om een SD of HD filmproject gaat.
DVD2.jpg
Ideaal dus ook bv om even te beoordelen hoe een fullHDproject er gedownsampled naar SD op een DVD eruit gaat zien. Nadeel van deze methode is dat alleen PCM audio gebruikt wordt, dus geen AC3 (dat minder plaats op de schijf inneemt) en dat eventuele hoofdstukmarkers in je videoproject niet mee gebrand worden. Je krijgt dus een DVD die gewoon meteen met de film start wanneer je hem in je DVD of Blu-ray speler stopt en waar het niet mogelijk is om naar bv een volgend hoofdstuk te springen, de film wordt dus gewoon in zijn geheel vertoond. In de meeste gevallen is dit zelfs voldoende.

Blu-ray Disc

Hetzelfde verhaal gaat ook zo ongeveer op voor de mogelijkheid om een Blu-ray disc (zonder menu) te branden, alleen dat hier jammergenoeg de projectinstellingen niet automatisch overgenomen worden en je hier al meteen voor de moeilijke keus gesteld wordt om een videoformaat te kiezen met bijbehorend rendertemplate. Ook is deze optie alleen maar geschikt om een Blu-ray disc te branden van een HD(V) project, dus niet om een SD project op een Blu-ray te zetten. Wel heeft deze optie de mogelijkheid om hoofdstuk markers op een Blu-ray te branden waardoor het mogelijk is om bij het afspelen naar de verschillende hoofdstukken te navigeren. Na het kiezen van de optie Blu-ray disc (zonder menu) komen we terecht in het volgende scherm.
bluray1.jpg
Hier kunnen we nu meteen kiezen of we een blu-ray image van onze HD(V)film willen aanmaken en deze vervolgens branden, of alleen een bluray image aanmaken, of een eerder gemaakt image nu branden. Voordat we een image kunnen branden moeten we dus eerst een image aanmaken, hiervoor staan bij een Blu-ray disc, integenstelling tot een DVD, twee videoformaten ter beschikking, nml Mpeg2 of AVCHD, met overeenkomstige templates. Welk videoformaat moeten we hier kiezen?
Om deze keuze te kunnen maken is het misschien handig om te weten wat de voor- en nadelen van beide formaten zijn. Ten eerste, de beeldkwaliteit, is nagenoeg gelijk, tenminste ik kan geen verschil ontdekken.
Doordat er bij AVCHD meer gecomprimeerd wordt dan bij Mpeg2, kunnen bij AVCHD lagere bitrates gehanteerd worden dan bij Mpeg2, waardoor een blu-ray met AVCHD meer film kan bevatten dan een blu-ray met Mpeg2. Daartegenover staat weer dat het renderen naar Mpeg2 meestal beduidend sneller gaat dan renderen naar AVCHD. De meeste zullen kiezen voor AVCHD omdat de bronbestanden van hun HDcam ook AVCHD gecomprimeerd zijn, maar zoals gezegd maakt het voor de beeldkwaliteit niks uit of we hiemee een Mpeg2 blu-ray danwel een AVCHD blu-ray branden.
Of we nu kiezen voor een Mpeg2 blu-ray of een AVCHD blu-ray, in beide gevallen krijgen vervolgens een lijst beschikbare video rendertemplates voor onze kiezen:
voor Mpeg2:
bluray2.jpg
en voor AVCHD:
bluray3.jpg
Omdat we (gelukkig) in een PAL land leven zijn voor ons alleen de rendertemplates die met 50i eindigen van belang. Als we ons hierop concentreren blijven voor Mpeg2 alleen de volgende templates over:
Blu-ray 1440x1080-50i 8 Mbps ,
Blu-ray 1440x1080-50i 25 Mbps en
Blu-ray 1920x1080-50i 25 Mbps .
De eerste twee zijn dus bedoelt om een HDV project danwel te renderen met slechts 8 Mbps of met de originele HDV bronbestanden bitrate (25Mbps) . De eerste zal wel niet of nooit gebruikt worden, omdat met het verlagen van de bitrate natuurlijk ook de beeldkwaliteit verlaagd wordt. Het laatste template is natuurlijk het template dat we gebruiken voor een fullHD filmproject met fulHD bronbestanden.

Wanneer we liever het AVCHD formaat gebruiken hebben we na het ons concentreren op de 50i rendertemplates, de beschikking over de volgende templates:
Blu-ray 1440x1080-50i 8 Mbps ,
Blu-ray 1920x1080-50i 10 Mbps en
Blu-ray 1920x1080-50i 16 Mbps .
Hier hebben we dus slechts een rendertemplate voor HDV en twee rendertemplates voor fullHD, waar natuurlijk het template met de hoogste bitrate voor FullHD de voorkeur geniet. Mijn persoonlijke voorkeur is om een HDV project te renderen met het Mpeg2 template Blu-ray 1440x1080-50i 25 Mbps en een FullHD (AVCHD) Project met het AVCHD template Blu-ray 1920x1080-50i 16 Mbps .
Het is natuurlijk en vanzelfsprekend dat je ook met de andere templates eens kunt experimenteren om zo voor jezelf uit te maken hoe groot de (kwaliteits)verschillen wel zijn.

In het derde deel, behandelen we het renderen naar de harde schijf van je PC, ten behoeve van archivering/pc/internet of mediaspeler, waarbij speciaal het renderen met de AVCHD codec aan de orde komt.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
3POINT, Theo Houben

Recware: DJI Osmo Pocket, GoPro Hero7Black, Panasonic FZ300/HCX909, Sony PXW-X160
Software: VPro365+Vegasaur, PD365, DR18
Hardware: i9 10900k,32GB,RTX2080super
Playware: Samsung Qled QE65Q6FN, Philips 55PFL7108

Gesloten