Wist je dat...

Theo22
Berichten: 603
Lid geworden op: 17 mei 2010, 23:25

Wist je dat...

Bericht door Theo22 »

LOCK ASPECT RATIO en SCALE ABOUT CENTER


In het EVENT PAN/CROP venster en in het TRACK MOTION venster heb je twee heel belangrijke knoppen: de LOCK ASPECT RATIO toets en de SCALE ABOUT CENTER toets.
Wist je dat je beide functies ook met een sneltoets kunt bedienen? De LOCK ASPECT RATIO toets zet je aan/uit met de letter A en de SCALE ABOUT CENTER toets stel je in met de letter C.

Theo22
Berichten: 603
Lid geworden op: 17 mei 2010, 23:25

Wist je dat...

Bericht door Theo22 »

REPLACE


Stel, je hebt dagenlang lopen zwoegen op je project. Alle events tot op het frame nauwkeurig uitgeteld. Een groot aantal effecten tot op de pixel nauwkeurig ingesteld. En dan kom je er achter dat je op de plaats van dat ene event liever een andere clip of afbeelding gehad had. Wat nu?

Klik op het tabblad PROJECT MEDIA. Context klik (dus klik met de rechter muis knop) vervolgens op de clip of afbeelding die je wilt vervangen en kies in het pop-up menu voor REPLACE. Browse naar de vervangende clip of afbeelding en klik OK.

De originele clip of afbeelding is nu vervangen door de nieuwe clip of afbeelding. Alle effecten met hun instellingen zijn behouden gebleven. En de lengte van het event is ook ongewijzigd. Heeft de nieuwe clip een kortere lengte dan de oude clip, dan wordt deze eenvoudigweg gelooped. En had de oude clip juist een kortere lengte dan de nieuwe clip, dan wordt de nieuwe clip getrimmed. In dat geval kun je zelf heel eenvoudig aangeven welk deel van de nieuwe clip je wilt zien d.m.v. een gewone slip edit.

Theo22
Berichten: 603
Lid geworden op: 17 mei 2010, 23:25

Wist je dat...

Bericht door Theo22 »

INSERT-TIME


We blijven nu nog even bij het zelfde onderwerp: de laatste hand leggen aan een project dat bijna klaar is. Vanaf een bepaald frame in je montage wil je een deel van je events op een deel van je sporen (of op alle sporen) een bepaalde gedefinieerde tijd (b.v. 2 seconde en 13 frames) naar rechts opschuiven.

Je kunt dan natuurlijk op de plaats van waar af je de events wilt opschuiven, eerst de aanwezige bestanden knippen en vervolgens met ripple edit geactiveerd alle bestanden 2 seconden en 13 frames proberen te slepen. Om dit een beetje frame nauwkeurig te kunnen doen, dien je ver in te zoomen op je tijdlijn.

Wist je dat het ook veel sneller kan? Kies de AFFECTED TRACKS optie voor de ripple edit functie. In de track header selecteer je de tracks met de events die je wilt verplaatsen Zet de cursor op het frame van af waar je je events wilt opschuiven en kies voor INSERT TIME. In het pop-up menu vul je in hoeveel tijd je wilt invoegen (in dit voorbeeld 2 seconden en 13 frames) en je klikt op OK. De gewenste verplaatsing vindt moeiteloos EN frame-nauwkeurig plaats.

Marten
Berichten: 4205
Lid geworden op: 17 mei 2010, 17:46
Locatie: Active Valley

Wist je dat...

Bericht door Marten »

VIDEO FX


Wist je dat een video effect op wel 4 verschillende manieren kan worden aangebracht?
En elk met z'n eigen specifieke toepassing?

Methode 1: EVENT FX, bv. voor effecten alleen op dat event of een paar events (via copy/paste event attributes).
Methode 2: TRACK FX als alle events op die track een effect moeten hebben.
Methode 3: MEDIA FX, een effect toepassen op een bestand in PROJECT MEDIA, bv. bij een multicam(era) project
Methode 4: VIDEO OUTPUT FX, wanneer je hele project een bepaald effect moet hebben.
1.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Theo22
Berichten: 603
Lid geworden op: 17 mei 2010, 23:25

Re: Wist je dat...

Bericht door Theo22 »

SWITCHES-RESAMPLE


Een video bestand heeft een vast aantal beelden (frames) per seconde. Dat kunnen er bijvoorbeeld 25 zijn. Wanneer je een slow motion (vertraging) toepast op je event, blijft het aantal frames per seconde ongewijzigd (in dit voorbeeld dus 25. Maar heb je de afspeelsnelheid verlaagd tot 50%, dan heb je dus plotseling voor 1 seconde bronmateriaal (die nu 2 seconden duurt) 50 frames nodig. Waar komen die extra frames dan vandaan?

Normaal gesproken worden de bestaande frames letterlijk gekopieerd, wat leidt tot een schokkerig beeld. Wil je dat je slow motion beeld vloeiender laten lopen, dan kun je Vegas de opdracht geven om alle tussenliggende beelden te gaan uitrekenen (interpoleren). Het gevolg is dat je beeld vloeiender zal gaan lopen, met als negatief bij effect dat het beeld ietsjes wazig wordt (blur) als gevolg van de interpolatie.

In Vegas gaat dat als volgt: context klik (dus klik met de rechter muisknop) op het betreffende event waar je slow motion op toegepast hebt en kies SWITCHES-RESAMPLE-FORCE RESAMPLE

Theo22
Berichten: 603
Lid geworden op: 17 mei 2010, 23:25

Re: Wist je dat...

Bericht door Theo22 »

Hoe kan ik een scène spiegelen?
Theo van Laar


Spiegelen gaat heel eenvoudig. Plaats de betreffende scène op de tijdlijn.
Open de Event Pan/Crop tool.
Klik met de rechter muisknop in het Pan/Crop Window en kies voor FLIP HORIZONTAL.

In het Pan/Crop window staat de grote letter F gespiegeld. Ik het voorbeeldscherm kun je zien dat de scène zelf ook gespiegeld is.

Gebruikersavatar
3POINT
Moderator
Berichten: 3376
Lid geworden op: 18 mei 2010, 18:25
Locatie: Würselen, Duitsland

Re: Wist je dat...

Bericht door 3POINT »

...de gratis PluginPac 3D LE van Debugmode, die weliswaar al enkele jaren geen update meer heeft gezien, nog steeds een prima "tool" is waarmee je eenvoudig semi-3D animaties kunt maken (ook goed bruikbaar als vervanging voor het pan/crop tool) in Vegas Pro alsook in Vegas Movie Studio. De plugin is nog steeds verkrijgbaar onder deze link: http://www.debugmode.com/download?pluginpac.zip De plugin en enkele extra effecten vind je na installatie in de VideoFx tab en worden als een effect op een event of op een videospoor toegepast
3POINT, Theo Houben

Recware: DJI Osmo Pocket, GoPro Hero7Black, Panasonic FZ300/HCX909, Sony PXW-X160
Software: VPro365+Vegasaur, VMSP17, PD365
Hardware: i9 10900k,32GB,RTX2080super
Playware: Samsung Qled QE65Q6FN, Philips 55PFL7108

Theo22
Berichten: 603
Lid geworden op: 17 mei 2010, 23:25

Re: Wist je dat...

Bericht door Theo22 »

Veel sporen tegelijkertijd aanpassen

Wil je een groot aantal sporen omzetten naar een andere COMPOSITION MODE of bijvoorbeeld allemaal een CHILD maken van dezelfde PARENT, dan kun je natuurlijk ieder spoor individueel aanpassen. Sneller is het echter wanneer je alle sporen selecteerd (met behulp van de Shift of Ctrl toets) en vervolgens op een van die sporen je aanpassing maakt. De overige geselecteerde sporen zullen automatisch dezelfde instelling over nemen.

Theo22
Berichten: 603
Lid geworden op: 17 mei 2010, 23:25

Re: Wist je dat...

Bericht door Theo22 »

Selecties verwijderen

Vind je het ook zo lastig dat Vegas iedere keer maar weer een een selctie op de tijdlijn wil maken, die je dan alleen met veel muisklikken weer weg krijgt?
Hier is een methode om op een makkelijker manier van de selectie af te komen:

Ga naar OPTIONS-PREFERENCES en dan naar het tabblad EDIT. Vink vervolgens de optie COLLOAPSE LOOP REGION WHEN NO TIME SELECTION IS PRESENT aan. Sluit het PREFERENCES venster weer.

Vanaf nu kun je een selectie ongedaan maken door zo maar ergens te klikken.
selecties.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Marten
Berichten: 4205
Lid geworden op: 17 mei 2010, 17:46
Locatie: Active Valley

Re: Wist je dat...

Bericht door Marten »

Later eventlengte van meerdere stills aanpassen

De standaard lengte van gebruikte foto's kan worden ingesteld via het menu Options/Preferences/Editing.
Wanneer je na het plaatsen de lengte van een groep foto's wilt aanpassen kan dat het beste via selecteren en groeperen (g-toets).
Nu kun je met ingedrukte Ctrl-toets de totale groep langer of korter maken waarbij alle foto's evenredig worden verlengd of ingekort.

Gesloten