J-L Cut script

Gesloten
Gebruikersavatar
3POINT
Moderator
Berichten: 3426
Lid geworden op: 18 mei 2010, 18:25
Locatie: Würselen, Duitsland

J-L Cut script

Bericht door 3POINT »

We kennen allemaal de zgn harde overgang (harde las) tussen twee scenes, hierbij wordt van beeld en geluid van de ene scene naar de volgende scene zonder overgang (fade of overgangseffect) gewisseld. Dit is de meest gebruikte overgang in de videomontage techniek. (zie afb 1).
1.jpg
Een variatie hierop is de (vroeger) vaak gebruikte zgn J-of L-las. Dit is een harde overgang tussen twee scenes waarbij de wisseling tussen het beeld en geluid naar de volgende scene niet op hetzelfde moment plaats vindt, hierdoor wordt de harde las in feite verzacht, waardoor deze minder abrupt is.
Meestal wordt de zgn J-las gebruikt, hierbij vindt de wisseling naar het geluid van de volgende scene eerder plaats dan de wisseling van het beeld. Deze overgang wordt meestal gebruikt wanneer het geluidsvolume van de volgende scene behoorlijk afwijkt van het geluidsvolume van de vorige scene en dient ertoe om de kijker voor te bereiden op de volgende scene. Denk hierbij aan de harde overgang van bv een rustige stadscene naar een scene van een bruisende fontein. Om deze overgang voor de kijker niet te abrupt laten overkomen, wordt het geluid van de fontein aan het einde van de rustige scene al hoorbaar voordat daadwerkelijk het beeld van de fontein te zien is. (zie afb 2).
2.jpg
De J-las wordt ook vaak gebruikt op TV bij dialogen, men hoort de stem, en het beeld van de betreffende persoon komt later.
De zgn L-las doet precies het tegenovergestelde hierbij wisselt het beeld naar de volgende scene eerder dan het geluid. (zie afb 3.)
3.jpg
Het maken van een J- of L-las in Vegas vergt een beetje handwerk, teneerste moet hiervoor de vaste verbinding die tussen het beeld en geluid van een scene bestaat, opgeheven worden, zodat deze onafhankelijk van elkaar ingekort kunnen worden. Hiervoor activeer je de Ignore Event Grouping knop (of CTRL+SHIFT+U), voordat je met het inkorten van het beeld en het geluid begint, is het noodzakelijk om de Auto Ripple functie (tijdelijk) te deactiveren (CTRL+L). Voor een J-las maak je de video van de opvolgende scene korter (boven de tijdlijn wordt aangegeven hoeveel je inkort in secondes en frames, zie afb 4.)
4.jpg
Hetzelfde inkorten doe je met de audio van de vorige scene. (Zie afb 5.)
5.jpg
Zijn beide naar wens, zet dan de Ignore Event Grouping knop weer uit en activeer je de Auto Ripple weer. Schuif nu met de muis de opeenvolgende scene naar links zodat de ontstane ruimte tussen de twee scenes weer opgevuld is. (zie afb 6.)
6.jpg
Voor een L-las werk je dus net andersom.
Een verdere variatie op de J-las, waardoor de overgang nog minder abrupt wordt, zie je in afb 7.
7.jpg
Deze handmethode werkt in zowel Vegas Pro als in Vegas Movie Studio.
Bij Vegas Pro is het mogelijk om via een script bepaalde handelingen te automatiseren. Voor Vegas Pro is het maken van een J-cut of L-Cut dan ook een fluitje van een cent met het volgende script.
L-J cut script.zip
Let wel het dichten van het ontstane gat tussen de scenes moet nog steeds met de hand gebeuren en men is gebonden aan een vaste overgangstijd van 1 seconde. (opm van Marten, deze tijd is aan te passen door het script mbv Notepad te openen en op het einde van het script 3 keer de zin evnt.AdjustStartLength(evnt.Start, evnt.Length - Timecode.FromSeconds(1), false); de 1 door bv een 2 of 3 te vervangen en voor iedere tijd het script op te slaan met een aparte naam).
Voordat het script gestart wordt moet de voorgaande clip met de muis de video geselekteerd zijn. Na het starten van het script verschijnt er een keuze menu met de vraag "Next event's audio preceeds video?" Kies YES voor een J-las en NO voor een L-las.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
3POINT, Theo Houben

Recware: DJI Osmo Pocket, GoPro Hero7Black, Panasonic FZ300/HCX909, Sony PXW-X160
Software: VPro365+Vegasaur, VMSP17, PD365
Hardware: i9 10900k,32GB,RTX2080super
Playware: Samsung Qled QE65Q6FN, Philips 55PFL7108

Gesloten